Home / Νεα  / Συζήτηση για την Κατάσταση της ΕΕ 2023

Συζήτηση για την Κατάσταση της ΕΕ 2023

Η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής κυρία Ούρσουλα Βον Τερ Λαινερ απηύθυνε την ετήσια ομιλία της στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο κατα τη διάρκεια της οποίας έκανε απολογισμό του προηγούμενου έτους και έθεσε τα θεμέλια για τις δράσεις που θα υλοποιηθούν στο επόμενο.

Ο λόγος της ήταν ο εξής :

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Σε λιγότερες από 300 ημέρες οι Ευρωπαίοι πολίτες της μοναδικής και σπουδαίας δημοκρατίας μας θα βρεθούν μπροστά στην κάλπη. Όπως συμβαίνει πάντοτε στις εκλογές, θα είναι ο καιρός που οι πολίτες θα προβληματιστούν για την κατάσταση της Ένωσης και το έργο εκείνων που τους εκπροσωπούν.

Θα είναι όμως και ο καιρός για να αποφασίσουν ποιο μέλλον και ποια Ευρώπη επιθυμούν.

Μεταξύ των ψηφοφόρων θα είναι και εκατομμύρια πολίτες που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, οι νεότεροι από τους οποίους γεννήθηκαν το 2008. Την ώρα που θα βρεθούν πίσω από το παραβάν, θα σκεφτούν τι έχει σημασία για εκείνους. Θα σκεφτούν τον πόλεμο που μαίνεται στα σύνορά μας και τις συνέπειες της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής.

Θα σκεφτούν τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεάσει τις ζωές τους η τεχνητή νοημοσύνη, τις πιθανότητες να αποκτήσουν σπίτι ή δουλειά τα επόμενα χρόνια.

Η Ένωσή μας σήμερα αντικατοπτρίζει το όραμα εκείνων που οραματίστηκαν ένα καλύτερο μέλλον μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ένα μέλλον στο οποίο μια Ένωση εθνών, δημοκρατιών και λαών θα συνεργάζεται για να απολαμβάνει από κοινού ειρήνη και ευημερία.

Πίστευαν ότι η Ευρώπη ήταν η απάντηση στο κάλεσμα της ιστορίας.

Όταν μιλώ με τη νέα γενιά, βλέπω το ίδιο όραμα για ένα καλύτερο μέλλον. Τον ίδιο διακαή πόθο να οικοδομήσουμε κάτι καλύτερο. Την ίδια πεποίθηση πως σ’ έναν κόσμο αβεβαιότητας, η Ευρώπη πρέπει και πάλι να απαντήσει στο κάλεσμα της ιστορίας. Κι αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε μαζί.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Για να γίνει η αρχή πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων ώστε να εναποθέσουν στα χέρια μας τις προσδοκίες και τις ανησυχίες τους. Και μέσα στις επόμενες 300 ημέρες πρέπει να ολοκληρώσουμε το έργο που μας εμπιστεύτηκαν.

Θέλω να ευχαριστήσω το Κοινοβούλιο για τον ηγετικό ρόλο του στην υλοποίηση ενός από τους πιο φιλόδοξους μετασχηματισμούς στους οποίους επιδόθηκε ποτέ η Ένωση. Ξέρω πως, όταν στάθηκα μπροστά σας το 2019 με το πρόγραμμά μου για μια πράσινη, ψηφιακή και γεωπολιτική Ευρώπη, κάποιοι είχαν αμφιβολίες. Και αυτό συνέβη πριν έρθουν όλα τα πάνω κάτω στον κόσμο με μια πανδημία και έναν βάναυσο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Κοιτάξτε όμως πού βρίσκεται η Ευρώπη σήμερα. Είδαμε τη γέννηση μιας γεωπολιτικής Ένωσης — που στηρίζει την Ουκρανία, στέκεται ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας, αντιδρά απέναντι σε μια δυναμική Κίνα και επενδύει σε εταιρικές σχέσεις.

Σήμερα έχουμε μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ως κεντρικό στοιχείο της οικονομίας μας που ξεπερνά κάθε φιλοδοξία. Έχουμε χαράξει την πορεία για την ψηφιακή μετάβαση και είμαστε πρωτοπόροι σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά τα δικαιώματα στο διαδίκτυο. Έχουμε το ιστορικό μέσο NextGenerationEU — που συνδυάζει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ και δημιουργεί αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για το παρόν και το μέλλον. Θέσαμε τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας Ένωσης Υγείας, συμβάλλοντας στον εμβολιασμό μιας ολόκληρης ηπείρου — και μεγάλων τμημάτων του κόσμου.

Έχουμε αρχίσει να γινόμαστε πιο ανεξάρτητοι σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, τα μικροκυκλώματα ή οι πρώτες ύλες.

Θα ήθελα επίσης να σας ευχαριστήσω για το ρηξικέλευθο και πρωτοποριακό έργο που πετύχαμε στον τομέα της ισότητας των φύλων. Για μένα, ως γυναίκα, αυτό σημαίνει πολλά. Ολοκληρώσαμε φακέλους για τους οποίους πολλοί πίστευαν πως θα αντιμετώπιζαν διαρκώς εμπόδια, όπως η οδηγία για τις γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια και η ιστορική προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Με την οδηγία για τη μισθολογική διαφάνεια, κάναμε νόμο τη βασική αρχή σύμφωνα με την οποία η ίδια εργασία αξίζει ίδια αμοιβή. Δεν υπάρχει το παραμικρό επιχείρημα με βάση το οποίο —για το ίδιο είδος εργασίας— μια γυναίκα θα πρέπει να αμείβεται λιγότερο απ’ ό,τι ένας άνδρας. Ωστόσο, το έργο μας δεν έχει τελειώσει ακόμη και πρέπει να συνεχίσουμε μαζί να πιέζουμε προς την κατεύθυνση της προόδου.

Γνωρίζω ότι το Κοινοβούλιο στηρίζει την πρότασή μας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Και σ’ αυτή την περίπτωση, θα ήθελα να κάνουμε νόμο μια άλλη βασική αρχή: Το όχι σημαίνει όχι. Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ισότητα χωρίς την απαλλαγή από τη βία. Και χάρη σ’ αυτό το Κοινοβούλιο, στα κράτη μέλη και στην ομάδα μου των Επιτρόπων, υλοποιήσαμε πάνω από το 90 % των πολιτικών κατευθύνσεων που παρουσίασα το 2019. Μαζί, αποδείξαμε ότι όταν η Ευρώπη τολμά, σημειώνει αποτελέσματα. Και το έργο μας δεν έχει τελειώσει ακόμη — γι’ αυτό ας είμαστε ενωμένοι. 

Ας υλοποιήσουμε σήμερα και ας προετοιμαστούμε για το αύριο.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Πριν από τέσσερα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ήταν η δική μας απάντηση στο κάλεσμα της ιστορίας. Και το φετινό καλοκαίρι —το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη— ήταν μια σκληρή υπενθύμιση του γεγονότος αυτού. Η Ελλάδα και η Ισπανία χτυπήθηκαν από καταστροφικές δασικές πυρκαγιές — και μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα χτυπήθηκαν ξανά από ολέθριες πλημμύρες. Και είδαμε το χάος και τα θύματα που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα — από τη Σλοβενία έως τη Βουλγαρία και σε ολόκληρη την Ένωσή μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα σ’ έναν πλανήτη που βράζει.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία γεννήθηκε ακριβώς από την ανάγκη να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας. Σχεδιάστηκε όμως και σαν ευκαιρία για τη διατήρηση της μελλοντικής μας ευημερίας.

Ξεκινήσαμε την παρούσα θητεία ορίζοντας μια μακροπρόθεσμη προοπτική με το νομοθέτημα για το κλίμα και τον στόχο για το 2050. Μετατοπίσαμε το βάρος του θεματολογίου για το κλίμα σε οικονομικό επίπεδο. Με τον τρόπο αυτόν δώσαμε σαφή προσανατολισμό για επενδύσεις και καινοτομία. Και έχουμε ήδη δει αυτή την αναπτυξιακή στρατηγική να παράγει άμεσα αποτελέσματα. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία επιβεβαιώνει καθημερινά ότι είναι έτοιμη να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της μετάβασης αυτής. Αποδεικνύοντας ότι ο εκσυγχρονισμός και η απανθρακοποίηση μπορούν να συμβαδίσουν. Την τελευταία πενταετία, ο αριθμός των καθαρών χαλυβουργείων στην ΕΕ αυξήθηκε από μηδέν σε 38.

Σήμερα προσελκύουμε περισσότερες επενδύσεις σε καθαρό υδρογόνο απ’ ό,τι οι ΗΠΑ και η Κίνα μαζί. Και αύριο θα βρίσκομαι στη Δανία με την πρωθυπουργό κ. Μέτε Φρεντέρικσεν για να γνωρίσω την καινοτομία αυτή από πρώτο χέρι. Θα παραβρεθούμε στην καθέλκυση του πρώτου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το οποίο κινείται με καθαρή μεθανόλη που παράγεται με ηλιακή ενέργεια.

Αυτή είναι η δύναμη της απάντησης της Ευρώπης στην κλιματική αλλαγή. Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία παρέχει το αναγκαίο πλαίσιο, τα κίνητρα και τις επενδύσεις — αλλά τις λύσεις τις αναπτύσσουν οι άνθρωποι, οι εφευρέτες και οι μηχανικοί. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, κυρίες και κύριοι βουλευτές, καθώς περνάμε στην επόμενη φάση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ένα πράγμα δεν θα αλλάξει ποτέ.  

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή βιομηχανία καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της μετάβασης. Ξεκινήσαμε με μια δέσμη μέτρων — από την πράξη για τη βιομηχανία των μηδενικών καθαρών εκπομπών έως την πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες. Με τη βιομηχανική στρατηγική μας, αρχίσαμε να αξιολογούμε τους κινδύνους και τις ανάγκες κάθε οικοσυστήματος σ’ αυτή τη μετάβαση. Πρέπει να ολοκληρώσουμε το έργο αυτό. Με τον τρόπο αυτό, πρέπει να αναπτύξουμε μια προσέγγιση για κάθε βιομηχανικό οικοσύστημα. Ως εκ τούτου, ξεκινώντας από τον τρέχοντα μήνα, θα πραγματοποιήσουμε, με τη βιομηχανία, σειρά διαλόγων για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Πρωταρχικός στόχος θα είναι η στήριξη κάθε τομέα στην οικοδόμηση του δικού του επιχειρηματικού μοντέλου για την απανθρακοποίηση της βιομηχανίας. Επειδή πιστεύουμε ότι η μετάβαση αυτή είναι σημαντική για τη μελλοντική μας ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη. Αλλά είναι εξίσου σημαντική για τους ανθρώπους, τις θέσεις εργασίας και τη βιομηχανία σήμερα. Ο κλάδος της αιολικής ενέργειας, για παράδειγμα, αποτελεί πραγματική ευρωπαϊκή επιτυχία. Ωστόσο, επί του παρόντος αντιμετωπίζει έναν μοναδικό συνδυασμό προκλήσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα προτείνουμε μια δέσμη μέτρων για την ευρωπαϊκή αιολική ενέργεια — σε στενή συνεργασία με τη βιομηχανία και τα κράτη μέλη. Θα επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο την αδειοδότηση. Θα βελτιώσουμε τα συστήματα πλειστηριασμών σε ολόκληρη την ΕΕ. Θα επικεντρωθούμε στις δεξιότητες, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και τις σταθερές αλυσίδες εφοδιασμού.

Όλα αυτά όμως δεν αφορούν μόνο έναν τομέα: από τον άνεμο έως τον χάλυβα, από τους συσσωρευτές έως τα ηλεκτρικά οχήματα, η φιλοδοξία μας είναι απολύτως σαφής: Το μέλλον της βιομηχανίας καθαρής τεχνολογίας πρέπει να δημιουργηθεί στην Ευρώπη.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Αυτό δείχνει ότι, όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Διατηρούμε την πορεία μας. Διατηρούμε τις φιλοδοξίες μας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην αναπτυξιακή μας στρατηγική. Και θα αγωνιζόμαστε πάντοτε για ισότιμη και δίκαιη μετάβαση! Αυτό σημαίνει ένα δίκαιο αποτέλεσμα για τις μελλοντικές γενιές — τη ζωή σε υγιή πλανήτη. Και μια δίκαιη διαδρομή για όλους — με αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και μια υπεύθυνη υπόσχεση πως δεν θα μείνει κανείς στο περιθώριο.

Σκεφτείτε μόνο τις θέσεις εργασίας στον τομέα της μεταποίησης και την ανταγωνιστικότητα: ένα θέμα για το οποίο γίνεται πολύς λόγος αυτές τις μέρες. Στη βιομηχανία μας και στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας αρέσει ο ανταγωνισμός. Ξέρουν ότι ο παγκόσμιος ανταγωνισμός είναι επωφελής για τις επιχειρήσεις. Και ότι δημιουργεί καλές θέσεις εργασίας εδώ στην Ευρώπη, και τις προστατεύει. Ο ανταγωνισμός όμως είναι πραγματικός μόνο όταν είναι θεμιτός. Πολύ συχνά, οι εταιρείες μας αποκλείονται από ξένες αγορές ή πέφτουν θύματα αρπακτικών πρακτικών. Συχνά υπονομεύονται από ανταγωνιστές που επωφελούνται από τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις. Δεν έχουμε ξεχάσει πόσο επηρέασαν τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας.

Πολλές νέες επιχειρήσεις εκτοπίστηκαν από την αγορά εξαιτίας Κινέζων ανταγωνιστών που επιδοτούνται αδρά. Πρωτοπόρες εταιρείες αναγκάστηκαν να κηρύξουν πτώχευση. Πολλά υποσχόμενα ταλέντα αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική η δικαιοσύνη στην παγκόσμια οικονομία, επειδή επηρεάζει ανθρώπους και μέσα διαβίωσης. Από αυτήν εξαρτώνται βιομηχανίες και κοινότητες ολόκληρες. Επομένως, πρέπει να δούμε καθαρά τους κινδύνους που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Ας πάρουμε τον κλάδο των ηλεκτρικών οχημάτων. Πρόκειται για κρίσιμη βιομηχανία της πράσινης οικονομίας, με τεράστιο δυναμικό για την Ευρώπη. Ωστόσο, οι παγκόσμιες αγορές έχουν πλημμυρίσει πλέον με φθηνότερα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Και η τιμή τους παραμένει χαμηλή με τεχνητό τρόπο λόγω των τεράστιων κρατικών επιδοτήσεων. Το γεγονός αυτό προκαλεί στρεβλώσεις στην αγορά μας. Και όπως δεν δεχόμαστε κάτι τέτοιο από το εσωτερικό, δεν το δεχόμαστε ούτε από το εξωτερικό. Μπορώ λοιπόν να ανακοινώσω σήμερα ότι η Επιτροπή ξεκινά έρευνα κατά των επιδοτήσεων για ηλεκτρικά οχήματα που προέρχονται από την Κίνα. 

Η Ευρώπη είναι ανοικτή στον ανταγωνισμό. Όχι όμως σ’ έναν αγώνα δρόμου για χειρότερες συνθήκες. Πρέπει να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας απέναντι στις αθέμιτες πρακτικές. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να διατηρηθούν ανοικτές οι γραμμές επικοινωνίας και ο διάλογος με την Κίνα. Επειδή υπάρχουν επίσης θέματα στα οποία μπορούμε και πρέπει να συνεργαστούμε. Ελαχιστοποίηση κινδύνων, όχι αποσύνδεση — αυτή θα είναι η προσέγγισή μου στη συνάντηση με την κινεζική ηγεσία στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας αργότερα εντός του τρέχοντος έτους.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε υπερήφανοι για την πολιτιστική μας πολυμορφία. Είμαστε η «Ευρώπη των Περιφερειών» με μια πολύ ιδιαίτερη ποικιλομορφία γλωσσών, μουσικής, τέχνης, παραδόσεων, βιοτεχνικών δραστηριοτήτων και γαστρονομικών εδεσμάτων. Είμαστε επίσης η Ευρώπη μιας μοναδικής βιοποικιλότητας. Περίπου 6.500 είδη απαντούν μόνο στην Ευρώπη. Στη βόρεια Ευρώπη βρίσκεται η θάλασσα του Βάντεν, ένας μοναδικός οικότοπος και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς που φιλοξενεί σπάνια είδη ζώων και φυτών και είναι ζωτικής σημασίας για εκατομμύρια αποδημητικά πτηνά. Μαζί με τη Βαλτική αποτελεί τη μεγαλύτερη υφάλμυρη θάλασσα στον κόσμο.

Στον Νότο εκτείνονται οι ευρωπαϊκές πεδιάδες, στις οποίες κυριαρχούν μεγάλοι τυρφώνες και υγροβιότοποι. Οι περιοχές αυτές είναι σημαντικοί σύμμαχοι στον αγώνα για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Οι προστατευόμενοι τυρφώνες και υγροβιότοποι απορροφούν μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, προστατεύουν τους κύκλους του νερού της εκάστοτε περιοχής και φιλοξενούν μοναδική βιοποικιλότητα.

Η Ευρώπη είναι επίσης πλούσια σε δάση. Από τα πυκνά δάση κωνοφόρων στα βόρεια και ανατολικά και τα τελευταία εναπομείναντα παλαιά δάση με βελανιδιές και οξιές στην Κεντρική Ευρώπη έως τα δάση φυλλοβόλων δρυών στη νότια Ευρώπη, όλα μάς παρέχουν αναντικατάστατα αγαθά και υπηρεσίες. Δεσμεύουν άνθρακα, προμηθεύουν ξύλο και άλλα προϊόντα, καθιστούν τα εδάφη γόνιμα, και φιλτράρουν τον αέρα και το νερό. Η βιοποικιλότητα και οι υπηρεσίες των οικοσυστημάτων είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση όλων των Ευρωπαίων. Η απώλεια αυτού του φυσικού περιβάλλοντος καταστρέφει όχι μόνο τα μέσα βιοπορισμού των ανθρώπων, αλλά και το αίσθημα του ανήκειν.

Οφείλουμε να το προστατεύσουμε.

Ταυτόχρονα, η διασφάλιση του εφοδιασμού μας με τρόφιμα σε σύμπνοια με τη φύση και μέσα στη φύση αποτελεί και πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί καθήκον. Θέλω σήμερα να αποτίσω φόρο τιμής στους γεωργούς μας και να τους ευχαριστήσω που μας εφοδιάζουν με τρόφιμα σε καθημερινή βάση. Υγιεινά τρόφιμα — για εμάς στην Ευρώπη, αυτή η ευθύνη του τομέα της γεωργίας αποτελεί το θεμέλιο της γεωργικής πολιτικής μας.

Η επισιτιστική ανεξαρτησία είναι επίσης σημαντική για εμάς.

Αυτό μας το εξασφαλίζουν οι αγρότες μας. Αυτό δεν είναι αυτονόητο, καθώς οι συνέπειες της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, η κλιματική αλλαγή με τις ξηρασίες, τις δασικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες, αλλά και οι νέες υποχρεώσεις των γεωργών μεταβάλλουν όλο και περισσότερο την εργασία τους και την εισοδηματική τους κατάσταση. Πρέπει να τα λάβουμε υπόψη και αυτά.

Πολλοί υποστηρίζουν ήδη σήμερα τη στροφή σε μια πιο βιώσιμη γεωργία. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις νέες προκλήσεις μαζί με τους άντρες και τις γυναίκες που εργάζονται στον γεωργικό τομέα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των τροφίμων μας και για το μέλλον. Χρειαζόμαστε περισσότερο διάλογο και λιγότερη πόλωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να ξεκινήσουμε στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ. Παραμένω πεπεισμένη ότι η γεωργία και η προστασία της φύσης μπορούν να συμπορευτούν.

Χρειαζόμαστε και τις δύο. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Δίκαιη μετάβαση για τους γεωργούς, τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία. Πρόκειται για το κύριο χαρακτηριστικό της παρούσας εντολής. Και είναι ακόμη πιο σημαντικό, αν λάβουμε υπόψη μας τις οικονομικές αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε.

Βλέπω τρεις μείζονες οικονομικές προκλήσεις για τη βιομηχανία μας το επόμενο έτος: ελλείψεις εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων, πληθωρισμό και διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τις εταιρείες μας.

Η πρώτη πρόκληση έχει να κάνει με την αγορά εργασίας μας. Δεν έχουμε ξεχάσει τις πρώτες μέρες της πανδημίας. Όταν όλοι προέβλεπαν ένα νέο κύμα μαζικής ανεργίας σαν εκείνο της δεκαετίας του 1930. Ωστόσο, διαψεύσαμε αυτή την πρόβλεψη. Με το SURE —την πρώτη στα χρονικά ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για συστήματα μειωμένου ωραρίου εργασίας— σώσαμε 40 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η κοινωνική οικονομία της αγοράς στην Ευρώπη εν δράσει. Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτήν!

Στη συνέχεια, προχωρήσαμε αμέσως σε επανεκκίνηση της οικονομικής μας μηχανής χάρη στο μέσο ανάκαμψης NextGenerationEU. Σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματα. Η Ευρώπη πλησιάζει στην πλήρη απασχόληση. Αντί να αναζητούν εργασία εκατομμύρια άνθρωποι, εκατομμύρια θέσεις εργασίας αναζητούν ανθρώπους. Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ –τόσο εδώ όσο και σε όλες τις μεγάλες οικονομίες. Το 74% των ΜΜΕ δηλώνει ότι αντιμετωπίζει ελλείψεις δεξιοτήτων.

Κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, εστιατόρια και μπαρ στην Ευρώπη μειώνουν τις ώρες λειτουργίας τους, επειδή δεν μπορούν να βρουν προσωπικό. Τα νοσοκομεία αναβάλλουν θεραπείες λόγω έλλειψης νοσηλευτών και νοσηλευτριών. Τα δύο τρίτα των ευρωπαϊκών εταιρειών αναζητούν που ειδικούς τεχνολογίας των πληροφοριών δεν μπορούν να βρουν. Ταυτόχρονα, εκατομμύρια γονείς —κυρίως μητέρες— αγωνίζονται να συνταιριάσουν εργασία και οικογένεια, διότι δεν υπάρχουν δομές παιδικής φροντίδας. Ωστόσο, 8 εκατομμύρια νέοι βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Τα όνειρά τους έχουν μπει σε αναστολή, η ζωή τους σε αναμονή.

Αυτό το γεγονός δεν προκαλεί μόνο απέραντη δυσφορία σε προσωπικό επίπεδο. Αποτελεί επίσης ένα από τα σημαντικότερα σημεία συμφόρησης της ανταγωνιστικότητάς μας. Επειδή οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού παρεμποδίζουν την ικανότητα καινοτομίας, ανάπτυξης και ευημερίας. Θα πρέπει λοιπόν να βελτιώσουμε την πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Κυρίως για τις νέες και τους νέους, για τις γυναίκες.

Χρειαζόμαστε επίσης τη μετανάστευση ειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Επιπλέον, θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις εκ βάθρων τεχνολογικές, κοινωνικές και δημογραφικές αλλαγές. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να στηριχθούμε στην εμπειρογνωσία των επιχειρήσεων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των εταίρων μας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Έχουν περάσει σχεδόν σαράντα χρόνια από τότε που ο Ζακ Ντελόρ συγκάλεσε τη σύνοδο του Val Duchesse, που σηματοδότησε τη γέννηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού διαλόγου. Έκτοτε, οι κοινωνικοί εταίροι έχουν διαμορφώσει τη σημερινή Ένωση —εξασφαλίζοντας πρόοδο και ευημερία για εκατομμύρια ανθρώπους. Και καθώς ο κόσμος γύρω μας αλλάζει ταχύτερα παρά ποτέ, οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να γίνουν και πάλι το κλειδί του μέλλοντός μας. Μαζί πρέπει να επικεντρωθούμε στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η αγορά εργασίας —από ελλείψεις δεξιοτήτων και εργατικού δυναμικού έως τις νέες προκλήσεις που απορρέουν από την τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα συγκαλέσουμε, μαζί με τη βελγική Προεδρία το επόμενο έτος, νέα σύνοδο κορυφής των κοινωνικών εταίρων και πάλι στο Val Duchesse. Το μέλλον της Ευρώπης θα χτιστεί από τους κοινωνικούς εταίρους μας και μαζί μ’ αυτούς.

Η δεύτερη σημαντική οικονομική πρόκληση: ο σταθερά υψηλός πληθωρισμός. Η Κριστίν Λαγκάρντ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εργάζονται εντατικά για να διατηρήσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Γνωρίζουμε ότι η επιστροφή στον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ θα απαιτήσει χρόνο. Η ευχάριστη είδηση είναι ότι η Ευρώπη έχει αρχίσει να μειώνει τις τιμές της ενέργειας.

Δεν λησμονούμε ότι ο Πούτιν εσκεμμένα χρησιμοποίησε το φυσικό αέριο ως όπλο και ότι το γεγονός αυτό πυροδότησε φόβους για διακοπή στην παροχή και ενεργειακή κρίση, όπως στη δεκαετία του 70. Πολλοί σκέφτηκαν ότι δεν θα είχαμε αρκετή ενέργεια για να περάσουμε τον χειμώνα. Αλλά τα καταφέραμε. Επειδή παραμείναμε ενωμένοι —συγκεντρώσαμε τη ζήτησή μας και αγοράσαμε ενέργεια από κοινού.

Ταυτόχρονα, σε αντίθεση με τη δεκαετία του 70, χρησιμοποιήσαμε την κρίση για να επενδύσουμε μαζικά σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας. Χρησιμοποιήσαμε την κρίσιμη μάζα της Ευρώπης για να μειώσουμε τις τιμές και να εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό μας. Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ξεπερνούσε τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα πριν από ένα χρόνο. Τώρα είναι περίπου 35.

Επομένως, πρέπει να εξετάσουμε πώς μπορούμε να αναπαραγάγουμε αυτό το επιτυχημένο μοντέλο σε άλλους τομείς όπως είναι οι κρίσιμες πρώτες ύλες ή το καθαρό υδρογόνο.

Η τρίτη πρόκληση για τις ευρωπαϊκές εταιρείες είναι η διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν το προσωπικό για να αντεπεξέρχονται σε πολύπλοκες διοικητικές διαδικασίες. Ή καθυστερούν λόγω χρονοβόρων διαδικασιών. Αυτό σημαίνει συχνά ότι κάνουν λιγότερα πράγματα με τον χρόνο που διαθέτουν —και ότι χάνουν ευκαιρίες ανάπτυξης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, πριν από το τέλος του έτους, θα διορίσουμε έναν απεσταλμένο της ΕΕ για τις ΜΜΕ που θα υπάγεται απευθείας σε εμένα. Θέλουμε να μαθαίνουμε απευθείας από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τα καθημερινά τους προβλήματα. Για κάθε νέα νομοθετική πράξη αναθέτουμε τη διενέργεια ελέγχου ανταγωνιστικότητας σε ανεξάρτητη επιτροπή.

Τον επόμενο μήνα θα υποβάλουμε τις πρώτες νομοθετικές προτάσεις για τη μείωση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά 25 %.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Ας είμαστε ειλικρινείς —δεν θα είναι εύκολο αυτό. Θα χρειαστούμε την υποστήριξή σας. Επειδή πρόκειται για κοινή προσπάθεια όλων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Ως εκ τούτου, πρέπει επίσης να συνεργαστούμε με τα κράτη μέλη, ώστε να φτάσουμε σ’ αυτή τη μείωση κατά 25 % και σε εθνικό επίπεδο. Ήρθε η ώρα να διευκολύνουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη! Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές εταιρείες χρειάζονται επίσης πρόσβαση σε βασικές τεχνολογίες για να καινοτομήσουν, να αναπτύξουν και να κατασκευάσουν. Πρόκειται για ζήτημα ευρωπαϊκής κυριαρχίας, όπως υπογράμμισαν οι ηγέτες στις Βερσαλλίες.

Η διατήρηση του ευρωπαϊκού προβαδίσματος στις κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες αποτελεί οικονομική επιταγή και επιταγή εθνικής ασφάλειας. Αυτή η ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική απαιτεί επίσης κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο —στο πλαίσιο της πρότασής μας για αναθεώρηση του προϋπολογισμού μας— προτείναμε την πλατφόρμα STEP.

Με την πλατφόρμα STEP μπορούμε να ενισχύσουμε, να μοχλεύσουμε και να κατευθύνουμε τα κονδύλια της ΕΕ προς επενδύσεις στα πάντα, από τη μικροηλεκτρονική έως την κβαντική υπολογιστική και την τεχνητή νοημοσύνη. Από τη βιοτεχνολογία έως την καθαρή τεχνολογία.

Οι εταιρείες μας χρειάζονται αυτή τη στήριξη τώρα —γι’ αυτό και ζητώ την ταχεία επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την πρότασή μας για τον προϋπολογισμό.

Ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ σ’ αυτό το Κοινοβούλιο. Και υπάρχουν περισσότερα θέματα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα. Διαπιστώσαμε πραγματικά σημεία συμφόρησης στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, μεταξύ άλλων, λόγω εσκεμμένων πολιτικών άλλων χωρών.

Σκεφτείτε μόνο τους εξαγωγικούς περιορισμούς της Κίνας για το γάλλιο και το γερμάνιο —τα οποία είναι απαραίτητα για προϊόντα όπως οι ημιαγωγοί και οι ηλιακοί συλλέκτες. Αυτό δείχνει γιατί είναι τόσο σημαντική για την Ευρώπη η ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας. Με την ελαχιστοποίηση των κινδύνων και όχι με την αποσύνδεση. Είμαι πολύ υπερήφανη για το γεγονός ότι η έννοια αυτή έχει τύχει ευρείας υποστήριξης από βασικούς εταίρους. Από την Αυστραλία ως την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλές ακόμη χώρες σε όλο τον κόσμο επιθυμούν να συνεργαστούν. Πολλές εξαρτώνται υπερβολικά από έναν μόνο προμηθευτή κρίσιμων ορυκτών υλών.

Άλλες —από τη Λατινική Αμερική ως την Αφρική— θέλουν να αναπτύξουν τοπικές βιομηχανίες επεξεργασίας και διύλισης αντί να στέλνουν απλώς τους πόρους τους στο εξωτερικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα συγκαλέσουμε αργότερα εντός του έτους την πρώτη συνεδρίαση της νέας μας ομάδας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες.

Ταυτόχρονα, θα εξακολουθήσουμε να προωθούμε το ανοικτό και δίκαιο εμπόριο. Μέχρι στιγμής, έχουμε συνάψει νέες συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με τη Χιλή, τη Νέα Ζηλανδία και την Κένυα. Θα πρέπει να επιδιώξουμε την ολοκλήρωση των συμφωνιών με την Αυστραλία, το Μεξικό και τη Mercosur έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Και λίγο αργότερα με την Ινδία και την Ινδονησία.

Το έξυπνο εμπόριο παρέχει καλές θέσεις εργασίας και ευημερία.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Αυτές οι τρεις προκλήσεις —εργατικό δυναμικό, πληθωρισμός και επιχειρηματικό περιβάλλον— εμφανίζονται σε μια περίοδο κατά την οποία ζητούμε επίσης από τη βιομηχανία να ηγηθεί της καθαρής μετάβασης. Επομένως, πρέπει να κοιτάξουμε πιο μακριά στο μέλλον και να προσδιορίσουμε με ποιον τρόπο θα παραμείνουμε ανταγωνιστικοί μακροπρόθεσμα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ζήτησα από τον Μάριο Ντράγκι —ένα από τα μεγάλα οικονομικά μυαλά της Ευρώπης— να εκπονήσει έκθεση σχετικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Επειδή η Ευρώπη θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να διατηρήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Σε ό,τι αφορά το να κάνουμε ευκολότερη τόσο την επιχειρηματική δραστηριότητα όσο και τη ζωή μας, έχουμε δει πόσο σημαντική είναι η ψηφιακή τεχνολογία. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουμε υπερβεί κατά πολύ τον στόχο του 20 % σε επενδύσεις για ψηφιακά έργα του NextGenerationEU. Τα κράτη μέλη χρησιμοποίησαν τις επενδύσεις αυτές για να ψηφιοποιήσουν το σύστημά τους υγειονομικής περίθαλψης, απονομής δικαιοσύνης ή το δίκτυο μεταφορών τους. Ταυτόχρονα, η Ευρώπη έχει πρωτοστατήσει στη διαχείριση των κινδύνων που ενέχει ο ψηφιακός κόσμος. 

Το διαδίκτυο γεννήθηκε ως ένα μέσο ώστε οι άνθρωποι να μοιράζονται τις γνώσεις τους, να διευρύνουν το πνεύμα τους και να συνδέονται μεταξύ τους. Ωστόσο, έχει δημιουργήσει και σοβαρές προκλήσεις. Παραπληροφόρηση, διάδοση επιβλαβούς περιεχομένου, κινδύνους για την προστασία των δεδομένων μας.

Όλα αυτά οδήγησαν σε έλλειψη εμπιστοσύνης και σε παραβιάσεις θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.  Ως απάντηση, η Ευρώπη έχει γίνει πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών στον ψηφιακό κόσμο. Η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες και η πράξη για τις ψηφιακές αγορές δημιουργούν έναν πιο ασφαλή ψηφιακό χώρο, όπου τα θεμελιώδη δικαιώματα προστατεύονται. Οι πράξεις αυτές διασφαλίζουν τη δικαιοσύνη, ορίζοντας σαφείς ευθύνες για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Πρόκειται για ένα ιστορικό επίτευγμα —ένα επίτευγμα για το οποίο θα πρέπει να αισθανόμαστε περηφάνια.  Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για την τεχνητή νοημοσύνη.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα βελτιώσει την υγειονομική περίθαλψη, θα αυξήσει την παραγωγικότητα, θα αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Θα πρέπει όμως να μην υποτιμούμε και τις εξαιρετικά απτές απειλές. Εκατοντάδες κορυφαίοι προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης, πανεπιστημιακοί και ειδικοί μας προειδοποίησαν πρόσφατα λέγοντας τα εξής:

«Η μείωση του κινδύνου αφανισμού από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελέσει παγκόσμια προτεραιότητα παράλληλα με άλλους κινδύνους που απειλούν το σύνολο της κοινωνίας, όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος». Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια γενικής ωφέλειας τεχνολογία που είναι εύκολα προσβάσιμη, ισχυρή και μπορεί να προσαρμοστεί για ένα ευρύτατο φάσμα χρήσεων —μη στρατιωτικών αλλά και στρατιωτικών. Και κινείται πιο γρήγορα απ’ ό,τι περίμεναν ακόμα και οι προγραμματιστές της.  Επομένως, το περιθώριο που έχουμε για να καθοδηγήσουμε με υπεύθυνο τρόπο την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας διαρκώς στενεύει.

Πιστεύω ότι η Ευρώπη, σε συνεργασία με τους εταίρους της, θα πρέπει να δείξει τον δρόμο για ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:  προστατευτικά μέτρα, διακυβέρνηση και καθοδήγηση της καινοτομίας. Κατά πρώτον, τα προστατευτικά μέτρα.

Πρωταρχική μας προτεραιότητα είναι να φροντίσουμε ώστε η τεχνητή νοημοσύνη να αναπτύσσεται με ανθρωποκεντρικό, διαφανή και υπεύθυνο τρόπο. Αυτός είναι ο λόγος που, στις πολιτικές κατευθύνσεις μου, δεσμεύτηκα να διαμορφώσω μια νομοθετική προσέγγιση μέσα στις πρώτες 100 ημέρες. Προτείναμε την πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη —την πρώτη ολοκληρωμένη νομοθετική πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη στον κόσμο η οποία τάσσεται υπέρ της καινοτομίας.

Και θέλω να ευχαριστήσω το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την ακούραστη δουλειά τους πάνω στο πρωτοποριακό αυτό νομοθέτημα.   Η πράξη μας για την τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ήδη υπόδειγμα για όλο τον κόσμο. Τώρα πλέον πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην όσο το δυνατόν ταχύτερη έγκριση των κανόνων και να περάσουμε στην εφαρμογή τους.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η διακυβέρνηση.

Αυτή τη στιγμή βάζουμε τα θεμέλια για ένα ενιαίο σύστημα διακυβέρνησης στην Ευρώπη. Όμως, θα πρέπει επιπλέον να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους εταίρους μας για να εξασφαλίσουμε μια παγκόσμια προσέγγιση ως προς την κατανόηση του αντίκτυπου που έχει η τεχνητή νοημοσύνη στις κοινωνίες μας. Σκεφτείτε για παράδειγμα την ανεκτίμητη συμβολή της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, μιας διεθνούς ομάδας που παρέχει τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε έναν παρόμοιο φορέα για τη τεχνητή νοημοσύνη —για τους κινδύνους και τα οφέλη της για την ανθρωπότητα.

Έναν φορέα όπου θα συμμετέχουν επιστήμονες, εταιρείες τεχνολογίας και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες. Αυτό θα μας επιτρέψει να αντιδράσουμε γρήγορα και να συντονιστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, αξιοποιώντας το έργο που επιτεύχθηκε από τη διαδικασία της Χιροσίμα και άλλες πρωτοβουλίες.

Ο τρίτος πυλώνας είναι η καθοδήγηση της καινοτομίας με υπεύθυνο τρόπο. Χάρη στις επενδύσεις μας τα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη είναι πλέον πρωτοπόρος στον τομέα της υπερυπολογιστικής —με 3 από τους 5 ισχυρότερους υπερυπολογιστές στον κόσμο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Ως εκ τούτου, μπορώ να ανακοινώσω σήμερα μια νέα πρωτοβουλία στο πλαίσιο της οποίας θα διαθέσουμε τους υπολογιστές μας υψηλών επιδόσεων σε νεοφυείς εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης για να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα τους. Αυτό όμως δεν θα είναι παρά ένα μέρος των εργασιών μας για την καθοδήγηση της καινοτομίας. Χρειαζόμαστε ανοιχτό διάλογο με όσους αναπτύσσουν και χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη. 

Αυτό συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου επτά μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ήδη συμφωνήσει σε εθελοντικούς κανόνες σχετικά με την ασφάλεια, την προστασία και την εμπιστοσύνη.  Συμβαίνει και εδώ, όπου θα συνεργαστούμε με τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να δεσμευτούν οικειοθελώς ως προς τις αρχές της πράξης για την τεχνητή νοημοσύνη πριν αυτή τεθεί σε ισχύ. Τώρα θα πρέπει να συνδυάσουμε όλες αυτές τις προσπάθειες ώστε να επιτύχουμε ελάχιστα παγκόσμια πρότυπα για την ασφαλή και δεοντολογική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

ΥΦΗΛΙΟΣ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Όταν στάθηκα εδώ πριν από τέσσερα χρόνια, είπα ότι εάν στο εσωτερικό μας είμαστε αρραγείς, κανένας από έξω δεν θα μπορέσει να μας διαιρέσει. Και αυτό ήταν το σκεπτικό πίσω από τη γεωπολιτική Επιτροπή. Η προσέγγιση «Ομάδα Ευρώπη» μάς έδωσε τη δυνατότητα να επιδείξουμε καλύτερη στρατηγική σκέψη, περισσότερο δυναμισμό και μεγαλύτερη ενότητα. Και αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ.

Οι καρδιές μας ματώνουν όταν βλέπουμε τις τραγικές απώλειες ανθρώπινων ζωών στη Λιβύη και το Μαρόκο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και τον σεισμό. Η Ευρώπη θα είναι πάντα έτοιμη να παράσχει στήριξη με όποιον τρόπο μπορεί. Ή σκεφτείτε την περιοχή του Σαχέλ, μια περιοχή που είναι μεν από τις φτωχότερες αλλά ταυτόχρονα και μία από τις περιοχές με την ταχύτερη δημογραφική ανάπτυξη. Τα διαδοχικά στρατιωτικά πραξικοπήματα θα εντείνουν την αστάθεια στην περιοχή τα επόμενα χρόνια. Η Ρωσία επηρεάζει το χάος αλλά και το εκμεταλλεύεται. Και η περιοχή έχει γίνει γόνιμο έδαφος για την αύξηση της τρομοκρατίας. Αυτό αφορά άμεσα την Ευρώπη —για την ασφάλεια και την ευημερία μας.

Πρέπει λοιπόν να δείξουμε, ως προς την Αφρική, την ίδια ενότητα σκοπού που δείξαμε και για την Ουκρανία. Πρέπει να εστιάσουμε στη συνεργασία με νόμιμες κυβερνήσεις και περιφερειακούς οργανισμούς. Και πρέπει να αναπτύξουμε μια αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση που θα επικεντρώνεται σε κοινά ζητήματα για την Ευρώπη και την Αφρική. Γι’ αυτό και, μαζί με τον ύπατο εκπρόσωπο κ. Μπορέλ, θα εργαστούμε πάνω σε μια νέα στρατηγική προσέγγιση την οποία θα προτείνουμε στην επόμενη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης. 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Τα γρανάζια της ιστορίας βρίσκονται σε κίνηση. Η Ρωσία διεξάγει πόλεμο πλήρους κλίμακας παραβιάζοντας τις ιδρυτικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό έχει εγείρει τεράστιες ανησυχίες σε χώρες από την Κεντρική Ασία έως τον Ινδοειρηνικό. Ανησυχίες για το γεγονός ότι, σε έναν κόσμο ανομίας, οι χώρες αυτές μπορεί να έχουν την ίδια τύχη με την Ουκρανία.

Βλέπουμε μια σαφή προσπάθεια από κάποιους να επιστρέψουν στη λογική των στεγανών —προσπαθώντας να απομονώσουν και να επηρεάσουν χώρες μεταξύ αυτών. Και αυτό γίνεται σε μια περίοδο αυξανόμενης δυσαρέσκειας από πολλές αναδυόμενες οικονομίες για τον τρόπο που λειτουργούν ως προς αυτές οι θεσμοί και η παγκοσμιοποίηση.

Οι ανησυχίες αυτές είναι θεμιτές.

Αυτές οι αναδυόμενες οικονομίες —με τους λαούς τους και τους φυσικούς τους πόρους— είναι σημαντικοί σύμμαχοι για να οικοδομήσουμε έναν πιο καθαρό κόσμο με μεγαλύτερη ασφάλεια και περισσότερη ευημερία. Η Ευρώπη θα συνεργάζεται πάντα μαζί τους για τη μεταρρύθμιση και τη βελτίωση του διεθνούς συστήματος. Θέλουμε να ηγηθούμε των προσπαθειών ώστε η βασισμένη σε κανόνες τάξη να γίνει πιο δίκαιη και η κατανομή πιο ισότιμη. Αυτό σημαίνει επίσης ότι θα συνεργαστούμε με νέους και παλιούς εταίρους ώστε να δημιουργήσουμε πιο στενούς δεσμούς. Και αυτό που προσφέρει η Ευρώπη με την Global Gateway είναι πραγματικά μοναδικό.

Η Global Gateway είναι πιο διαφανής, πιο βιώσιμη και πιο ελκυστική από οικονομικής άποψης. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ήμουν στο Νέο Δελχί για να υπογράψω το πιο φιλόδοξο έργο της γενιάς μας. Τον οικονομικό διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης. Ο διάδρομος αυτός θα συνδέει με τον πιο άμεσο μέχρι σήμερα τρόπο την Ινδία, τον Αραβικό Κόλπο και την Ευρώπη: με σιδηροδρομική σύνδεση, που θα κάνει τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ινδίας και Ευρώπης κατά 40 % ταχύτερες. Με ένα ηλεκτρικό καλώδιο και έναν αγωγό καθαρού υδρογόνου, ώστε να προαγάγουμε το εμπόριο καθαρής ενέργειας μεταξύ Ασίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης. Με ένα καλώδιο μεταφοράς δεδομένων υψηλής ταχύτητας, για να συνδέσουμε μερικά από τα πλέον καινοτόμα ψηφιακά οικοσυστήματα στον κόσμο και να δημιουργήσουμε επιχειρηματικές ευκαιρίες σε όλο το μήκος του.

Όλα αυτά αποτελούν υπερσύγχρονες συνδέσεις για τον κόσμο του αύριο. Πιο γρήγορες, πιο σύντομες, πιο καθαρές. Και η Global Gateway κάνει πραγματικά τη διαφορά. Το έχω δει στη Λατινική Αμερική, τη Νοτιοανατολική Ασία και σε όλη την Αφρική —από την οικοδόμηση μιας τοπικής οικονομίας υδρογόνου με τη Ναμίμπια και την Κένυα έως τη δημιουργία μιας ψηφιακής οικονομίας με τις Φιλιππίνες. Πρόκειται για επενδύσεις στην οικονομία των εταίρων μας. Και για επενδύσεις στην ευημερία και την ασφάλεια της Ευρώπης σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Κάθε μέρα, οι συρράξεις, η κλιματική αλλαγή και η αστάθεια ωθούν πληθυσμούς να αναζητούν καταφύγιο αλλού. Πάντοτε έτρεφα την πεποίθηση ότι πρέπει να διαχειριστούμε τη μετανάστευση. Γι’ αυτό όμως χρειάζεται υπομονή. Χρειάζονται μακρόπνοες προσπάθειες σε συνεργασία με τους εταίρους μας. Και πάνω από όλα χρειάζεται ενότητα εντός της Ένωσής μας. Αυτό ακριβώς είναι το πνεύμα του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, στον ορίζοντα δεν φαινόταν η πιθανότητα εξεύρεσης συμβιβασμού. Χάρη όμως στο σύμφωνο βρήκαμε μια νέα ισορροπία. Μια ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των συνόρων και στην προστασία των ανθρώπων. Ανάμεσα στην κυριαρχία και την αλληλεγγύη. Στην ασφάλεια και τον ανθρωπισμό. Ακούσαμε προσεκτικά όλα τα κράτη μέλη. Εξετάσαμε όλες τις μεταναστευτικές οδούς. Και μετατρέψαμε το πνεύμα του συμφώνου σε πρακτικές λύσεις.

Αντιδράσαμε ακαριαία και ενωμένοι στην υβριδική επίθεση της Λευκορωσίας. Συνεργαστήκαμε στενά με τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια και περιορίσαμε τις αντικανονικές μεταναστευτικές ροές. Υπογράψαμε εταιρική σχέση με την Τυνησία, η οποία παρέχει αμοιβαία οφέλη και πέρα από τη μετανάστευση, από την εκπαίδευση και τις επαγγελματικές δεξιότητες έως την ενέργεια και την ασφάλεια.

Βούλησή μας πλέον είναι να καταρτίσουμε παρόμοιες συμφωνίες και με άλλες χώρες. Ενισχύσαμε την προστασία των συνόρων μας. Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί αύξησαν τη συνεργασία τους με τα κράτη μέλη. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία που έδειξαν τον δρόμο, αναδεικνύοντας ορθές πρακτικές στον τομέα του ασύλου και των επιστροφών. Το απέδειξαν: Η Βουλγαρία και η Ρουμανία ανήκουν στον χώρο Σένγκεν μας. Ας τους επιτρέψουμε επιτέλους να γίνουν μέλη του, χωρίς άλλη καθυστέρηση!

Κυρίες και κύριοι,

Το έργο μας στον τομέα της μετανάστευσης βασίζεται στην πεποίθηση ότι η επίτευξη ενότητας είναι εφικτή. Ποτέ άλλοτε δεν ήμασταν τόσο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το σύμφωνο. Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχουν ενώπιόν τους μια ιστορική ευκαιρία να καταλήξουν σε συμφωνία. Ας δείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να διαχειριστεί τη μετανάστευση με αποτελεσματικότητα και ανθρωπισμό. Ας ολοκληρώσουμε το έργο μας!

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Δεν ξεχνάμε ότι στον τομέα της μετανάστευσης απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες. Οι προσπάθειες αυτές είναι παραπάνω από σημαντικές για την καταπολέμηση των διακινητών ανθρώπων. Με τα ψέματά τους προσελκύουν απελπισμένους ανθρώπους. Και τους παρασύρουν σε θανατηφόρες οδούς μέσα από την έρημο ή άλλοτε σε πλοιάρια ακατάλληλα για πλεύση. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι διακινητές αλλάζει ασταμάτητα. Η νομοθεσία μας όμως είναι πάνω από είκοσι ετών και πρέπει να επικαιροποιηθεί επειγόντως. Έτσι λοιπόν, χρειαζόμαστε νέα νομοθεσία και νέα δομή διακυβέρνησης.

Χρειαζόμαστε αυστηρότερη εφαρμογή του νομικού πλαισίου και άσκηση διώξεων, και οι οργανισμοί μας, η Ευρωπόλ, η Eurojust και ο Frontex, πρέπει να αποκτήσουν σημαντικότερο ρόλο. Και πρέπει να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια αυτή μάστιγα της εμπορίας ανθρώπων. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα διοργανώσει διεθνή διάσκεψη για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων. Είναι καιρός να βάλουμε τέλος στην αποτροπιαστική και εγκληματική αυτή δραστηριότητα!

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Την ημέρα που τα ρωσικά άρματα μάχης διέσχισαν τα σύνορα και πέρασαν στην Ουκρανία, μια νεαρή Ουκρανή μητέρα έφυγε για την Πράγα αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο για το παιδί της. Όταν ο Τσέχος συνοριοφύλακας σφράγισε το διαβατήριό της, αυτή έβαλε τα κλάματα. Ο γιός της δεν καταλάβαινε. Ρώτησε τη μητέρα του γιατί έκλαιγε. Εκείνη του απάντησε: «Γιατί είμαστε στο σπίτι μας». «Μα δεν είμαστε στην Ουκρανία», της απάντησε. Τότε του εξήγησε: «Είμαστε στην Ευρώπη». Αυτή η Ουκρανή μητέρα αισθάνθηκε, εκείνη την ημέρα, ότι η Ευρώπη ήταν το σπίτι της. Γιατί «σπίτι είναι εκεί όπου υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη». Και ο λαός της Ουκρανίας μπορεί να εμπιστεύεται τους άλλους Ευρωπαίους. Το όνομα της μητέρας ήταν Βικτόρια Αμελίνα. Άνηκε στους σημαντικούς νέους συγγραφείς της γενιάς της και ήταν ακτιβίστρια που εργαζόταν ακούραστα υπέρ της δικαιοσύνης.

Όταν ο γιός της ήταν πλέον ασφαλής, η Βικτόρια επέστρεψε στην Ουκρανία για να καταγράψει τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας. Έναν χρόνο αργότερα σκοτώθηκε από ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο, ενώ δειπνούσε με συναδέλφους της. Είναι το θύμα ενός εγκλήματος πολέμου της Ρωσίας, μιας από τις αμέτρητες επιθέσεις κατά αθώων αμάχων. Την ημέρα εκείνη η Αμελίνα ήταν μαζί με τρεις φίλους – ένας από αυτούς είναι ο Έκτωρ Αμπάντ Φασιολίνσε, επίσης συγγραφέας, από την Κολομβία. Συμμετέχει στην εκστρατεία «Aguanta, Ucrania»  –«Κράτα γερά, Ουκρανία»– στόχος της οποίας είναι να ενημερώσει τους πολίτες της Λατινικής Αμερικής σχετικά με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας και τις επιθέσεις κατά αμάχων. Όμως, ο Έκτωρ δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι θα γινόταν και ο ίδιος στόχος. Αργότερα, είπε ότι δεν ξέρει γιατί αυτός έζησε, ενώ εκείνη πέθανε.

Τώρα, όμως, διηγείται στον κόσμο την ιστορία της Βικτόρια. Για να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη της και να θέσει τέρμα στον πόλεμο αυτό. Με τιμά το γεγονός ότι ο Έκτωρ βρίσκεται σήμερα εδώ μαζί μας. Και θέλω να γνωρίζετε ότι θα κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη της Βικτόρια, όπως και τη μνήμη όλων των άλλων θυμάτων. Aguanta, Ucrania. Slava Ukraini!

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Θα σταθούμε αδιάλειπτα στο πλευρό της Ουκρανίας. Όσο χρειαστεί. Από την αρχή του πολέμου, τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανοί βρήκαν καταφύγιο στην Ένωσή μας. Και θέλω να τους πω ότι εξακολουθούν να είναι όσο ευπρόσδεκτοι ήταν και εκείνες τις μοιραίες πρώτες εβδομάδες. Έχουμε μεριμνήσει ώστε να έχουν πρόσβαση σε στέγαση, υγειονομική περίθαλψη, στην αγορά εργασίας και σε πολλά άλλα ακόμη.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Aυτή ήταν η απάντηση της Ευρώπης στο κάλεσμα της ιστορίας. Και είμαι περήφανη που μπορώ να σας ανακοινώσω ότι η Επιτροπή θα προτείνει να παραταθεί η προσωρινή προστασία για τους Ουκρανούς πολίτες στην ΕΕ.

Η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία θα παραμείνει σταθερή.

Μόνο φέτος διαθέσαμε 12 δισ. ευρώ για να βοηθήσουμε στην καταβολή μισθών και συντάξεων.

Για να βοηθήσουμε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους νοσοκομεία, σχολεία και άλλες υπηρεσίες.

Και μέσω της πρότασης πράξης για τη στήριξη της παραγωγής πυρομαχικών ενισχύουμε την παραγωγή στον τομέα των πυρομαχικών ώστε να συμβάλουμε στην κάλυψη των άμεσων αναγκών της Ουκρανίας.

Παράλληλα, όμως, έχουμε την προσοχή μας στραμμένη στο μέλλον.

Για τον λόγο αυτό προτείναμε να διατεθούν επιπλέον 50 δισ. ευρώ μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

Τα κονδύλια αυτά θα συμβάλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ουκρανίας ώστε να ανοικοδομηθεί μια σύγχρονη και ευημερούσα χώρα.

Και το μέλλον αυτό είναι ξεκάθαρο.

Το Κοινοβούλιο το έχει διατρανώσει: Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται εντός της Ένωσής μας.

Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται εντός της Ένωσής μας.

Το μέλλον της Μολδαβίας βρίσκεται εντός της Ένωσής μας.

Και γνωρίζω πόσο σημαντική είναι η προοπτική της ένταξης στην ΕΕ για πάρα πολλούς πολίτες στη Γεωργία.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Άρχισα την ομιλία μου αναφερόμενη στην απάντηση της Ευρώπης στο κάλεσμα της ιστορίας.

Σήμερα η ιστορία μάς καλεί να εργαστούμε για να ολοκληρώσουμε την Ένωσή μας.

Σ’ έναν κόσμο όπου ορισμένοι προσπαθούν να καταστρέψουν τη μία χώρα μετά την άλλη, δεν έχουμε την πολυτέλεια να εγκαταλείψουμε στην τύχη τους τους Ευρωπαίους συμπολίτες μας.

Σε έναν κόσμο όπου το μέγεθος και η βαρύτητα μετρούν, είναι σαφώς προς όφελος των στρατηγικών συμφερόντων και των συμφερόντων ασφάλειας της Ευρώπης να ολοκληρώσουμε την Ένωσή μας.

Αλλά και πέραν της πολιτικής και της γεωπολιτικής διάστασης, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το διακύβευμα.

Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα όραμα για μια επιτυχημένη διεύρυνση.

Μια Ένωση με περισσότερους από 500 εκατομμύρια πολίτες που ζουν σε μια ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Ένωση.

Μια Ένωση με νέους και νέες που μπορούν να ζουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται ελεύθερα.

Μια Ένωση με δυναμικές δημοκρατίες στις οποίες η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη, οι αντίθετες απόψεις γίνονται σεβαστές και οι δημοσιογράφοι προστατεύονται.

Γιατί το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα θα αποτελούν πάντα τον ακρογωνιαίο λίθο της Ένωσής μας  – τόσο στα σημερινά όσο και στα μελλοντικά κράτη μέλη.

Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή κατέστησε βασική προτεραιότητα τις εκθέσεις για το κράτος δικαίου.

Επί του παρόντος συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη για να εντοπίσουμε στοιχεία προόδου αλλά και ανησυχίας – και να διατυπώσουμε συστάσεις για το επόμενο έτος.

Η μέθοδος αυτή διασφαλίζει τη λογοδοσία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και των εθνικών κοινοβουλίων.

Έχει προσφέρει τη δυνατότητα για διάλογο μεταξύ των κρατών μελών.

Και αποφέρει αποτελέσματα.

Πιστεύω ότι μπορεί να κάνει το ίδιο και για τα μελλοντικά κράτη μέλη.

Για τον λόγο αυτό, με χαρά ανακοινώνω ότι θα επεκτείνουμε τις εκθέσεις για το κράτος δικαίου σε εκείνες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες που θα μπορέσουν να επιταχύνουν ακόμα περισσότερο τη διαδικασία.

Με τον τρόπο αυτό οι χώρες αυτές θα βρεθούν στην ίδια βάση με τα κράτη μέλη.

Και θα υποστηριχθούν στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές τους.

Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσουμε ότι το μέλλον μας είναι μια Ένωση ελευθερίας, δικαιωμάτων και αξιών για όλους.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Αυτό είναι προς το κοινό μας συμφέρον.

Σκεφτείτε τη μεγάλη διεύρυνση που πραγματοποιήθηκε πριν από 20 χρόνια.

Την ονομάσαμε Ευρωπαϊκή Ημέρα Υποδοχής.

Ήταν ο θρίαμβος της αποφασιστικότητας και της ελπίδας επί του βάρους του παρελθόντος.

Και μέσα στα 20 χρόνια που ακολούθησαν συντελέστηκε μια οικονομική επιτυχία που βελτίωσε τη ζωή εκατομμυρίων ατόμων.

Θα ήθελα να προσβλέπουμε στην επόμενη Ευρωπαϊκή Ημέρα Υποδοχής και στις επόμενες οικονομικές επιτυχίες.

Έχουμε επίγνωση ότι η πορεία δεν είναι γρήγορη.

Η προσχώρηση είναι αξιοκρατική – και η Επιτροπή πάντα θα υπερασπίζεται την αρχή αυτή.

Απαιτεί σκληρή δουλειά και ηγετική καθοδήγηση.

Όμως, έχει ήδη συντελεστεί μεγάλη πρόοδος.

Είδαμε τα τεράστια βήματα προόδου που έχει ήδη κάνει η Ουκρανία αφότου της χορηγήσαμε το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Και είδαμε την αποφασιστικότητα άλλων υποψήφιων προς ένταξη χωρών να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

τώρα είναι η στιγμή να επιδείξουμε ανάλογη αποφασιστικότητα,

δηλαδή να σκεφτούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να προετοιμαστούμε για μια ολοκληρωμένη Ένωση.

Πρέπει να υπερβούμε τις παλιές συζητήσεις σχετικά με τη διεύρυνση που έπαιρναν τη μορφή διλήμματος.

Δεν τίθεται το θέμα «εμβάθυνση της ολοκλήρωσης» ή «διεύρυνση της Ένωσης».

Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε και τα δύο.

Για να αποκτήσουμε τη γεωπολιτική βαρύτητα και την ικανότητα ανάληψης δράσης.

Αυτό έκανε πάντα η Ένωσή μας.

Κάθε κύμα διεύρυνσης συνοδευόταν από πολιτική εμβάθυνση.

Μεταβήκαμε από την ένωση άνθρακα και χάλυβα στην πλήρη οικονομική ολοκλήρωση.

Και μετά την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος, μετατρέψαμε ένα οικονομικό όραμα σε μια πραγματική Ένωση λαών και κρατών.

Πιστεύω ότι η επόμενη διεύρυνση πρέπει επίσης να λειτουργήσει ως καταλύτης προόδου.

Δρομολογήσαμε την οικοδόμηση μιας Ένωσης Υγείας με 27 μέλη.

Πιστεύω ότι μπορούμε να την ολοκληρώσουμε με 30+ μέλη.

Δρομολογήσαμε την οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης με 27 μέλη.

Πιστεύω ότι μπορούμε να την ολοκληρώσουμε με 30+ μέλη.

Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να είμαστε Γεωπολιτική Ένωση και ότι μπορούμε να κινούμαστε με ταχύτητα όταν είμαστε ενωμένοι.

Πιστεύω ότι η «Ομάδα Ευρώπη» μπορεί να λειτουργήσει και με 30+ μέλη.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Γνωρίζω ότι συμμερίζεστε την άποψη αυτή.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν πάντα ένας από τους κινητήριους μοχλούς της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Επί σειρά δεκαετιών.

Και ακόμα μια φορά, σήμερα.

Θα στηρίζω αδιάλειπτα το Κοινοβούλιο  – και όλους όσοι επιθυμούν να μεταρρυθμίσουν την ΕΕ ώστε να λειτουργεί καλύτερα προς όφελος των πολιτών.

Και, ναι, αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, μέσω μιας Ευρωπαϊκής Συνέλευσης και τροποποίησης των Συνθηκών, αν και όταν παραστεί ανάγκη!

Όμως δεν μπορούμε – και δεν πρέπει– να περιμένουμε μια τροποποίηση των Συνθηκών για να προχωρήσουμε τη διαδικασία της διεύρυνσης.

Μπορούμε να διαμορφώσουμε ταχύτερα μια Ένωση κατάλληλη για διεύρυνση.

Για τον σκοπό αυτό, απαιτείται να δώσουμε απάντηση σε πρακτικά ερωτήματα σχετικά με το πώς θα λειτουργεί στην πράξη μια Ένωση αποτελούμενη από περισσότερες από 30 χώρες.

Και κυρίως σχετικά με την ικανότητά μας για ανάληψη δράσης.

Τα καλά νέα είναι ότι με κάθε διεύρυνση διαψεύσαμε αυτούς που ισχυρίζονταν ότι η Ένωση θα καθίστατο λιγότερο αποτελεσματική.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τα τελευταία έτη.

Ως Ένωση των 27 καταλήξαμε σε συμφωνία για τον μηχανισμό NextGenerationEU.

Ως Ένωση των 27 συμφωνήσαμε για την αγορά εμβολίων.

Επίσης 27 κράτη μέλη καταλήξαμε σε συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων σε χρόνο ρεκόρ.

Καταλήξαμε σε συμφωνία για την αγορά φυσικού αερίου –όχι μόνο τα 27 κράτη μέλη αλλά μαζί με την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Σερβία.

Επομένως, είναι κάτι που μπορεί να γίνει.

Όμως πρέπει να εξετάσουμε με μεγαλύτερη ενδελέχεια όλους τους τομείς πολιτικής και να δούμε πώς αυτοί θα επηρεαστούν από μια πιο διευρυμένη Ένωση.

Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή θα αρχίσει τις εργασίες για αναθεωρήσεις πολιτικών προ της διεύρυνσης ώστε να διαπιστώσει με ποιο τρόπο ενδέχεται να χρειαστεί να προσαρμοστεί ο κάθε τομέας σε μια πιο διευρυμένη Ένωση.

Θα πρέπει να σκεφτούμε με ποιο τρόπο θα λειτουργούν τα θεσμικά μας όργανα  –ποια θα είναι η μορφή του Κοινοβουλίου και της Επιτροπής.

Πρέπει να συζητήσουμε σχετικά με το μέλλον του προϋπολογισμού μας  –τι χρηματοδοτεί, πώς το χρηματοδοτεί αλλά και πώς χρηματοδοτείται.

Και πρέπει να καταλάβουμε με ποιο τρόπο μπορούμε να διασφαλίσουμε αξιόπιστες δεσμεύσεις όσον αφορά την ασφάλεια σε έναν κόσμο όπου η αποτροπή έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ.

Αυτά είναι τα ζητήματα που οφείλουμε να εξετάσουμε σήμερα αν θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για το αύριο.

Η Επιτροπή θα συμβάλει σ’ αυτό.

Γι’ αυτό θα παρουσιάσουμε τις ιδέες μας στη συζήτηση των ηγετών στο πλαίσιο της βελγικής Προεδρίας.

Εμφορούμαστε από την πεποίθηση ότι η ολοκλήρωση της Ένωσης μας αποτελεί την καλύτερη επένδυση στην ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία της ηπείρου μας.

Επομένως, τώρα είναι η στιγμή να επιδείξει η Ευρώπη και πάλι μεγαλύτερη φιλοδοξία και να γράψουμε μόνοι μας το πεπρωμένο μας!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Η Βικτόρια Αμελίνα πίστευε ότι είναι συλλογικό καθήκον μας να γράψουμε μια νέα ιστορία για την Ευρώπη.

Σ’ αυτό το σημείο βρίσκεται η Ευρώπη σήμερα.

Σε μια εποχή και σ’ έναν τόπο όπου γράφεται η ιστορία.

Το μέλλον της ηπείρου μας εξαρτάται από τις επιλογές μας σήμερα.

Από τα μέτρα που λαμβάνουμε για την ολοκλήρωση της Ένωσης.

Οι πολίτες της Ευρώπης θέλουν μια Ένωση που να τους υπερασπίζεται σε μια εποχή μεγάλου ανταγωνισμού για την απόκτηση ισχύος.

Θέλουν, όμως, και μια Ένωση που να τους προστατεύει και να στέκεται δίπλα τους, ως εταίρος και ως σύμμαχος στους καθημερινούς αγώνες τους.

Εμείς θα ακούσουμε τη φωνή τους.

Αν είναι σημαντικό για τους Ευρωπαίους, είναι σημαντικό για την Ευρώπη.

Ας σκεφτούμε και πάλι το όραμα και τη φαντασία της νέας γενιάς στην οποία αναφέρθηκα στην αρχή της ομιλίας μου.

Είναι η στιγμή να της δείξουμε ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε μια ήπειρο στην οποία ο καθένας μπορεί να είναι ο εαυτός του, να αγαπάει όποιον θέλει και να στοχεύει όσο ψηλά θέλει.

Μια ήπειρο συμφιλιωμένη με τη φύση, η οποία ανοίγει τον δρόμο προς τις νέες τεχνολογίες.

Μια ήπειρο ενωμένη στην ελευθερία και στην ειρήνη.

Για μία ακόμα φορά – αυτή είναι η ευκαιρία της Ευρώπης να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ιστορίας.

Ζήτω η Ευρώπη.